Kaip sustiprinti mažylio imunitetą maistu?
Jei tik įmanoma, žindykite
Žindymas labai naudingas tiek motinai, tiek kūdikiui ir taip pat apsaugo nuo įvairių virusų bei infekcijų. Jei įmanoma, PSO rekomenduoja pirmus šešis mėnesius mažylį tik žindyti, o vėliau tęsti žindymą krūtimi iki dvejų metų ar ilgiau, palaipsniui įvedant papildomą maistą pagal vaiko amžių.
Primaitinkite papildomu maistu
Kai jūsų kūdikis bus pasiruošęs pradėti valgyti papildomai (maždaug 6 mėnesių amžiaus, bet ne anksčiau nei 4 mėnesių amžiaus), pradėkite nuo trinto maisto. Bandykite maitinti įvairiu maistu, tačiau atkreipkite dėmesį į maisto medžiagas, kurios stiprina kūdikio imuninę sistemą.
Geležis
Geležis būtina hemoglobino gamybai. Hemoglobinas – tai baltymas, esantis raudonuosiuose kraujo kūneliuose, jis atsakingas už deguonies pernešimą po visą organizmą. Geležies trūkumas, dar žinomas kaip mažakraujystė, veikia imuninę reakciją, todėl vaikas dažniau tampa neatsparus infekcijoms.
Laimei, daugelyje maisto produktų yra geležies, pavyzdžiui, jautienoje, ėrienoje, kiaušiniuose, avižose, kopūstuose, špinatuose ir ankštinėse daržovėse (žirniuose, pupelėse arba lęšiuose).
Vitaminas C
Vitamino C reikia, kad baltieji kraujo kūneliai galėtų kovoti su infekcijomis, jis taip pat yra natūralus antioksidantas. Šis vitaminas padeda apsaugoti ląsteles ir išsaugo kūdikio sveikatą padėdamas greičiau pasveikti ir didindamas organizmo gebėjimą įsisavinti geležį.
Stiprinkite vaiko imuninę sistemą ir sveikatą kasdien papildydami mitybą produktais, kuriuose gausu vitamino C, pvz., paprikomis, brokoliais, Briuselio kopūstais, saldžiosiomis bulvėmis, apelsinais, kiviais.
Vitaminas D
Vitaminas D yra svarbus sklandžiam vaiko imuninės sistemos veikimui. Organizme vitaminas D susidaro veikiant saulės spinduliams. Tačiau, jei saulėje būti nėra galimybės tiek kiek norima, stenkitės į vaiko mitybą įtraukti maisto produktų turinčių šio vitamino, pavyzdžiui, lašišos, tuno, skumbrės ir kiaušinių. Taip pat pasikalbėkite su savo sveikatos priežiūros specialistu, jei manote, kad jūsų kūdikiui jo gali trūkti. Įvairios pasaulinės organizacijos yra parengusios rekomendacijas dėl vitamino D paros dozės kūdikiams ir didesniems vaikams – paprastai paros dozė siekia nuo 5 iki 10 mikrogramų.
AA (Omega 6) ir DHA (Omega 3)
Tyrimai patvirtina, kad dvi ypatingos ilgūjų grandinių polinesočiosios riebalų rūgštys (LCP) – AA (Omega 6) ir DHA (Omega 3), kurių natūraliai yra motinos piene, yra svarbios kūdikio smegenų, akių ir nervų sistemos vystymuisi. Valgant daugiau LCP turinčio maisto, pavyzdžiui, lašišos, skumbrės ir tuno, galima paskatinti kūdikio smegenų vystymąsi ir motorinę raidą.