Kas yra DHR ir ARR?
DHR ir ARR – galbūt esate girdėję šiuos trumpinius, kai kalbama apie kūdikius. Ar žinote, ką jos iš tiesų reiškia? DHR ir ARR – tai omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys. Nesutrumpinti jų pavadinimai yra dokozaheksaeno rūgštis ir arachidono rūgštis, bet mielas skaitytojau, mes nesitikime, kad jūs atsiminsite šiuos sudėtingus pavadinimus. Šios rūgštys itin svarbios mūsų organizmui ir sveikatai. DHR ir ARR yra vienos iš labiausiai mokslininkų tyrinėjamų maisto medžiagų pasaulyje.
Kokia omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių nauda?
Pirmasis verksmas, pirmieji žingsniai ir pirmieji žodžiai. Tie svarbūs mažylio pirmieji kartai!
Jūsų kūdikis ir jo smegenys auga ypač sparčiai. Per pirmąsias 1000 dienų smegenys kasdien pasunkėja vidutiniškai 1 gramu! Omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys (bei jų derinys) itin svarbios ankstyvuoju smegenų ir regėjimo vystymosi etapu. Jų kiekis smegenyse sparčiai auga paskutinį nėštumo trimestrą ir pirmuosius dvejus gyvenimo metus.
Kur jų yra?
Motinos pieno, kuriuo geriausia maitinti kūdikį nuo pat pradžių, sudėtyje natūraliai yra tiek omega-3, tiek omega-6 riebalų rūgščių (kaip ir kitų kūdikiui naudingų medžiagų). Apskritai, kuo daugiau žuvies yra žindančios motinos mityboje, tuo didesnis omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių kiekis motinos piene. Omega-3 ir (arba) omega-6 riebalų rūgščių taip pat galima aptikti kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, riebioje žuvyje, mėsos produktuose ir omega rūgštimis praturtintuose pieno gėrimuose.