7 neįtikėtini faktai apie motinos pieną

1. Kiekvienos motinos pienas yra unikalios sudėties

Motinos pieno sudėtį lemia moters mityba, hormonai, genetika, aplinkos pokyčiai, taip pat motinos bei kūdikio poreikiai.

Faktai apie motinos piena. Naujagimis yra maitinamas motinos pienu is buteliuko

 

2. Jūsų kūdikis geba atpažinti jūsų pieno kvapą1

Jūsų pieno kvapas skatina jūsų mažylį ieškoti krūties2. Taip pat neįtikėtina tai, kad kūdikiai gali atpažinti ir apdoroti jūsų piene užkoduotą informaciją3.

 

3. Jūsų pienas gali padėti jūsų vaikeliui užmigti

Hormonų koncentracija jūsų kraujyje per parą periodiškai kinta. Lygiai taip pat svyruoja jūsų piene esančių hormonų kiekis. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, vakare žindydama kūdikį, kartu su pienu perduodate jam miegą skatinančius hormonus.

 

4. Maitinant krūtimi didėja „meilės hormonų“ kiekis kraujyje

Manoma, kad žindymo metu patiriamas artimas fizinis kontaktas stiprina mamos ir vaiko ryšį. Mokslininkai taip pat yra nustatę, kad maitinimas krūtimi skatina oksitocino išsiskyrimą. Manoma, kad dėl šio hormono poveikio stiprėja motinos meilė vaikui5.

 

5. Motinos pienas užtikrina geresnę vaiko sveikatą ateityje

Motinos piene gaminasi antikūnai, kurie kovoja su įvairiais mikrobais6. Dėl to mažiau tikėtina, kad motinos pienu maitinti vaikai ateityje susirgs egzema, astma, įvairiomis alerginėmis ligomis ar kad juos vargins nutukimas7,8. Be to, ilgalaikis maitinimas gali sumažinti širdies ligų riziką, ir šis teigiamas poveikis išlieka visą gyvenimą9.

 

6. Motinos pienas padeda formuotis sveikesniems mitybos įpročiams

Motinos mityba tiesiogiai veikia jos pieno sudėtį10–13. Žindymo laikotarpiu jūsų vartojamas maistas gali lemti tai, kokį maistą jūsų vaikelis mėgs pradėjus primaitinimą ir vėliau14,15.

 

7. Berniukų ir mergaičių žindymas skiriasi

Ar žinojote, kad berniukai suvartoja daugiau motinos pieno negu mergaitės16,17? Įdomu tai, kad motinos pienas, kuris gaminasi maitinant berniukus, yra 25 proc. kaloringesnis už mergaitėms gaminamą pieną18,19.

Vis dar tiksliai nenustatyta, kaip motinos pienas natūraliai prisitaiko prie konkretaus kūdikio20. Norint tai išsiaiškinti, reikalingi tolesni tyrimai, tačiau neabejojama, kad motinos pienas yra išties nepaprastas.

 

Literatūros šaltiniai

1. Nishitani S et al. The calming effect of a maternal breast milk odor on the human newborn infant. Neurosci Res, 2009, 63: 66–71.
2. Porter RH, Winberg J. Unique salience of maternal breast odors for newborn infants. Neurosci Biobehav Rev, 1999, 23(3): 439–49.
3. Schaal B et al. Olfactory cognition at the start of life: the perinatal shaping of selective odor responsiveness. In: Schaal B (ed). Olfaction, Taste, and Cognition. West Nyack, NY (U.S.A.): Cambridge University Press, 2002.
4. Sánchez CL et al. The possible role of human milk nucleotides as sleep inducers. Nutr Neurosci, 2009, 12(1): 2–8.
5. Uvnäs-Moberg K et al. Oxytocin and Prolactin Levels in Breast-Feeding Women. Correlation with milk Yield and Duration of Breast-feeding. Acta Obstet Gynecol Scand, 1990, 69: 301–6.
6. Chirico G et al. Antiinfective properties of human milk. J Nutr, 2008, 138(9): S1801–6.
7. Unicef. In www.unicef.org.uk/BabyFriendly/News-and-Research/Research/Allergy [Žr. 2015 m. lapkritį].
8. Unicef. Diabetes. In www.unicef.org.uk/BabyFriendly/News-and-Research/Research/Diabetes [Žr. 2015 m. lapkritį].
9. Schwarz EB et al. Duration of lactation and risk factors for maternal cardiovascular disease. Obstet Gynecol, 2009 May, 113(5): 974–82.
10. Valentine CJ et al. Docosahexaenoic acid and amino acid content in pasteurized donor milk are low for preterm infants. J Pediatr, 2010,157(6): 906–10.
11. Saarela T et al. Macronutrient and anergy contents of human milk fractions during the first six months of lactation. Acta Paediatr, 2005, 94(9): 1176–81.
12. Kent JC et al. Volume and frequency of breastfeeding and fat content of breast milk through the day. Pediatrics, 2006, 117(3): e387–95.
13. Hollis BW et al. Vitamin D compounds in human and bovine milk. Advances Nut Res, 1982, 4: 49–75.
14. Beauchamp GK, Mennella JA. Flavor Perception in Human Infants: Development and Functional Significance. Digestion, 2011, 83 (Suppl 1): 1–6.
15. Mennella JA et al. Prenatal and postnatal flavor learning by human infants. Pediatrics, 2001, 107(6): E88.
16. Michaelsen KF et al. Nutrition and Growth: breast-milk intake, human milk macronutrient content, and influencing factors. Am J Clin Nutr, 1994, 59: 600–11.
17. Butte NF et al. Infant feeding mode affects early growth and body composition. Pediatrics, 2000, 106(6): 1355–66.
18. Thakkar SK et al. Dynamics of human milk nutrient composition of women from Singapore with a special focus on lipids. Am J Hum Biol, 2013, 25: 770–9.
19. Powe CE et al. Infant sex predicts breast milk energy content. Am J Hum Biol, 2010, 22(1): 50–4.
20. Hassiotou F et al. Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breast milk. Clin Trans Immunol, 2013, 2:e3.