6 savaitė
Šeštąją nėštumo savaitę rytais jus gali pradėti pykinti. Sužinokite, kaip palengvinti pykinimą ir kokie maisto produktai tinkami vaiko imuninės sistemos formavimuisi ir vystymuisi.
Kas vyksta jūsų kūne?
Kadangi penktąją nėštumo savaitę labai smarkiai padidėjo progesterono lygis, šią savaitę jūs galite pastebėti pirmuosius nėštumo požymius. Pykinimas dažniausiai atsiranda ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu. Pabandykite valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis. Ryte, prieš išlipdamos iš lovos, pasilepinkite nedideliu sausainiu, kad nuramintumėte skrandį.
Patarimai, kaip nėštumo metu atsikratyti rytinio pykinimo arba palengvinti jį:
- venkite riebaus ir aštraus maisto;
- per visą dieną gerkite daug skysčių (geriausiai vandens);
- nuo pykinimo padės mėtų arba imbierų arbata. Taip pat galite nusipirkti imbierinių tablečių (vaistinėje);
- dažniau vaikščiokite gryname ore;
Kūdikio vystymasis šeštąją nėštumo savaitę
Šią savaitę jūsų vaikas jau tapo du kartus didesnis ir yra 8 mm. Jo širdis kol kas S raidės formos, ji plaka greičiu nuo 100 iki 130 dūžių per minutę ir pradeda formuotis skilveliai. Vaiko ląstelės šiame etape labai jautriai reaguoja į gaunamą maistą, todėl jums reikia laikytis sveikos ir subalansuotos mitybos. Tam pravers žinios apie maistinių medžiagų įtaką vaiko ateičiai. Sveika mityba nėštumo metu ir pirmaisiais vaiko gyvenimo metais lemia gerą vaiko sveikatos būklę ateityje.
Kaip galite prisidėti prie vaiko sveikatos
Jau pradėjote vartoti folio rūgštį? Jei ne, tai dabar pats metas! Ši medžiaga mažina riziką susidurti su vaiko nervinio vamzdelio problemomis ir ligomis, pavyzdžiui, spina bifida (įgimta nugaros yda). Dažniausiai nėščiosioms skirtų multivitaminų sudėtyje yra rekomenduojamas folio rūgšties kiekis – 400 mg. Jei pasirinktuose maisto papilduose nėra tiek folio rūgšties, pasiteiraukite gydytojo dėl kitų vitaminų arba dėl papildomo folio rūgšties vartojimo.
Nėščiųjų mityba imunitetui stiprinti
Nėštumo metu jūsų imuninė sistema natūraliai silpsta, nes kūnas reaguoja į augantį vaisių. Jums būtina stiprinti savo organizmo atsparumą, todėl rinkitės produktus, kurių sudėtyje daug oligosacharidų, pavyzdžiui, bananus, česnakus, svogūnus, porus ir pomidorus. Stiprinkite savo imunitetą ir pabandykite atsikratyti tokių rizikos faktorių, kaip peršalimas nėštumo metu (ypač per pirmąjį trimestrą).
Nėštumo metu į mitybą verta įtraukti produktų, kurių sudėtyje yra daug antioksidantų, padedančių apsaugoti sveikas ląsteles. Vienas žinomiausių antioksidantų – vitaminas С, kurio gausu vaisiuose ir daržovėse. Pavyzdžiui, pomidorai yra puikus likopeno, stipraus antioksidanto, šaltinis.